Internet, Trendit, Uutuudet

Mitkä ovat suomalaisten suurimpia kulueriä?

Mihin suomalaisten rahat kuluvat?

Suomen taloudesta on puhuttu viime aikoina paljon ja aiheina on ollut eri-ikäisten, erituloisten ja eri asemassa olevien suomalaisten talous, pakolliset kuluerät ja rahankäyttö. Tietyt asiat vievät suomalaisten varoja ja moni painiikin tällä hetkellä raha-asioiden kanssa. Hintojen nousu niin polttoaineiden kuin ruuankin suhteen tuo haasteita arkeen.

Mutta mitkä ovat niitä suurimpia kulueriä? Tällä sivulla mietimme, mitkä vievät arjessa yleensä suurimman siivun tuloista. Samalla voisi miettiä, pystyisikö näitä kuluja mahdollisesti pienentämään. Suuret kulut ahdistavat etenkin pienituloisia. Toisaalta myös suuret tulot eivät välttämättä takaa hyvää taloutta, mikäli kulutkin ovat suuret.

Pakolliset menot maksettava

Jokaisella on pakollisia menoja, jotka on maksettava kuukausittain. Menojen määrä on tietysti yksilöllistä, mutta kuluja kuitenkin on. Suurimman kuluerän vie yleensä asuminen. Asumiskuluihin kuuluvat vuokra tai asuntolainan lyhennys, sähkö, lämmitys, vesi ja mahdollisesti kiinteistövero.

Vuokra tai asuntolaina on yleensä se suurin kulu, joka maksetaan joka kuukausi. Vuokra tai asuntolainan kuukausierä maksetaan rahatilanteesta huolimatta eli se on yleensä suomalaiselle se ensimmäinen, johon rahaa laitetaan palkkapäivän koittaessa.

Sähkö on toinen suuri kuluerä, joka liittyy asumiseen. Jokainen tietää sähkön hinnan olevan tällä hetkellä korkealla ja moni onkin ryhtynyt erilaisiin sähkönsäästötoimenpiteisiin. Mikäli asunnossa on sähkölämmitys, nostaa se kuluja entisestään. Ne taloudet, joilla on mahdolisuus hyödyntää varaavaa takkaa, voivat säästää sähkölaskuissaan huomattavan summan.

Ruoka on asumisen ohella toinen erittäin oleellinen kuluerä. Ruuan hinta vaihtelee ja onneksi päivittäistavarakaupoissa on yleensä eri vaihtoehtoja eri hintaluokissa.

Mikäli ihmisellä on lainaa, tulee lainan kuukausierä maksaa ehdottomasti. Jos lainoja on useampia, tarkoittaa tämä myös useampia kulueriä joka kuukausi. Tämä tarkoittaa samalla myös korkojen maksamista. Mitä useammalta taholta lainaa on, sitä enemmän korkoja tulee yhteensä maksettavaksi.

Liikkuminen

Liikkuminen vie Suomessa monella huomattavan suuria kuluja. Moni suomalainen on siirtynyt käyttämään suureksi osaksi julkisia, jolloin oman auton käyttökustannukset jäävät pois joko suureksi osaksi tai kokonaan.

Haja-asutusalueilla oma auto on kuitenkin pakollinen, joten kuluja tulee niin polttoaineen, vakuutuksen kuin verojenkin muodossa. Moni kulkee töihin päivittäin, ellei omat työt ole lähellä. Maaseuduilta kuitenkin kuljetaan hyvin paljon töihin kaupunkeihin, jolloin liikkumiseen täytyy varata taloudesta riittävän suuri siivu.

Kulujen pitäminen kurissa

Kuluja on jokaisella, se on selvä. Moni suomalainen painii suurten laskujen ja ruokakulujen kanssa ja on todellisuutta, että moni joutuu karsimaan menoja kattaakseen pakolliset menot, joista kerroimme jo ylempänä.

Oleellisinta on tarpeettomien kulujen vähentäminen. Mikäli rahavaikeuksia on, menot kannattaa asettaa tärkeysjärjestykseen. Pakolliset kulut maksetaan aina, mutta monilla on myös sellaisia kuluja, joita saattaa syntyä huomaamattaankin. Niinpä olisi syytä lähteä tarkastelemaan, olisiko mahdollista karsia esimerkiksi herkutteluista, viihdykkeistä tai muusta.

Ruokakuluja voidaan pienentää esimerkiksi suunnittelemalla viikon tai pidemmänkin ajan ruuat etukäteen. Osta näitä varten raaka-aineet jo valmiiksi. Mitä harvemmin kaupassa käy, sitä harvemmin tulee myös tehtyä heräteostokia. Tarjouksia kannattaa seurata. Myös tekemällä ruuan itse ravintolan sijaan säästää sievoisen summan.

Velkojen ja lainojen suhteen kannattaa yrittää neuvotella esimerkiksi pienemmät kuukausierät tai paremma lainaehdot. Lainojen myöntäjät neuvottelevat yleensä mielellään laina-asioista, mikäli olet liikkeellä ajoissa.

Omista menoista kannattaa pitää kirjaa. Jos kirjaat kaikki menosi ylös vaikkapa kuukauden tai parin ajalta, huomaat helpommin, mihin tiettyihin tuotteisiin tai palveluihin on mennyt rahaa huomattavasti liikaa. Laske, paljonko rahaa on mennyt esimerkiksi herkutteluun koko kuukauden aikana. Voisiko tämän summan tai ainakin suurimman osan siitä ottaa muuhun käyttöön?

Viihde on toki elämässä tärkeää ja ihmisen tulisikin pystyä pitämään hauskaa. Omia viihdekuluja kannattaa kuitenkin tarkkailla ja arvioida, onko omat viihdekulut kurissa. Moni käyttää rahaa nettipelaamiseen ja esimerkiksi kasinolle.net esittelee luotettavia pelisivustoja. On kuitenkin tärkeää arvioida, kuinka paljon voit kuukausittaisesta budjetistasi laittaa rahaa viihteeseen.

Sijoittaminen

Sijoittamisesta puhutaan tällä hetkellä paljon ja monet sijoittajat kertovat saavutuksistaan julkisesti. Aihe houkuttaakin varmasti monia, mutta hyvin moni jää kuitenkin vain miettimään asiaa askeleen ottamisen sijaan. 

Osakkeisiin sijoittaminen on suosittu tapa kasvattaa omaa omaisuutta ja aiheesta löytyykin nykyään paljon tietoa. Osakesijoittamista pidetään hyvänä vaihtoehtona. Kaiken sijoittamisen kanssa kannattaa kuitenkin muistaa, että tuloa ei tule heti, vaan sijoittaminen vaatii aina pitkäaikaista kärsivällisyyttä. Rahaa kannattaa sijoittaa aina vain sen verran kuin sinulla on ylimääräistä.