
Rahan kanssa pärjääminen ei välttämättä ole kiinni siitä, mitä tiedät. Kyse on siitä, miten käyttäydyt. Ja käyttäytymistä on melko vaikeaa opettaa jopa todella älykkäille ihmisille. Rahaa, eli sijoittamista, henkilökohtaista rahankäyttöä sekä liiketoimintapäätöksiä opetetaan tyypillisesti matematiikkapohjaisesti. Mutta ihmiset eivät tee taloudellisia päätöksiä Excelin kanssa. Päätökset tehdään ruokapöydässä tai kokoushuoneessa, jolloin jokaisen henkilökohtainen historia, oma maailmankatsomus, ego ja ylpeys sekoitetaan samaan soppaan.
Meillä kaikilla on erilaiset kytkennän mielessä. Intohimot, pelot ja unelmat ovat erilaisia. Ja kun kuulemme sanan raha, meillä kaikilla herää ainutlaatuisia ajatuksia ja tunteita. Rahan psykologian ymmärtäminen auttaa meitä olemaan tietoisia noista ajatuksista, tunteista ja käyttäytymisestä. Rahan psykologia vaikuttaa myös uhkapelaamiseen ja tämän voi todeta vaikka tsekkaamalla kasinot ilman rekisteröintiä.
Mikä on rahan psykologia?
Rahan psykologia tutkii miten käyttäydymme rahan kanssa. Rahallisesti menestyminen ei ole riippuvainen tiedosta, älykkyysosamäärästä tai siitä, kuinka hyvä olet matematiikassa. Kyse on käytöksestä, ja jokainen on altis tiettyyn käyttäytymiseen. Kun on tietoinen omista taipumuksistaan, voi valjastaa oman mielensä, ajatuksensa ja tahdonvoiman – ja näin kirjaimellisesti muuttaa elämänsä.
Miksi rahan psykologia on niin tärkeää
Itsensä tunteminen on tärkeää. Onpa kyseessä sitten raha tai elämä yleensä, itsensä tunteminen on valtavan suuri tekijä mielekkään muutoksen luomisessa. Henkilökohtainen talous on 20 % tietoa ja 80 % käyttäytymistä. Jos siis haluaa selvittää, miksi käyttäytyy niin kuin käyttäytyy – miksi kuluttaa, säästää, käyttää velkaa, lykkää sijoittamista ja kaikkea muuta, on opittava kuinka rahan psykologia vaikuttaa meihin.
Miten psykologia vaikuttaa rahavaroihisi
Olemme kaikki erilaisia, eikä mikään näistä käytösmalleista ole oikea tai väärä. Se on vain jotain, miten olet kytketty. Voit ehkä tunnistaa jonkin näistä omassa raha-ajattelussasi:
- Kuluttaja vs. säästäjä
Kuluttajat näkevät niin monia luovia mahdollisuuksia rahan suhteen. Kun on ylimääräistä rahaa, se polttaa reiän taskuun, eikä malta odottaa, että pääsee käyttämään sen.
Säästäjän ensimmäinen vaisto taas on olla käyttämättä rahojaan. He tuntevat olonsa paljon paremmaksi, kun he pitävät rahaa jemmassa. Säästäjät ovat kärsivällisiä ja valmiita odottamaan pidempäänkin ostoksen tekemistä.
Ei kannata kuitenkaan mennä äärimmäisyyksiin. Jos kuluttaja käyttää kaiken mitä ansaitsee, tulee ongelmia. Jos säästäjä säästää kaikki rahansa, hän menettää monia hauskoja kokemuksia, jotka toisivat iloa hänen elämäänsä.
- Nörtti vs. vapaa henki
Nörtit viihtyvät numeroiden parissa. He odottavat innolla budjetointia. Heistä on ihana nähdä, mihin heidän rahansa menevät kuukausittain ja löytää tapoja saada raha riittämään aina paremmin.
Vapaat henget taas eivät juutu yksityiskohtiin, ja se vapauttaa heidät nauttimaan elämästä. Vapaa henki saa näppylöitä pelkästä budjetti-sanasta. Vapaat henget haluavat elää elämää täysillä!
- Turvallisuus vs. tila
Motivoiko sinua taloudellinen turvallisuus vai asema? Ole rehellinen, kun mietit, mikä motivoi sinua kuluttaessasi tai säästäessäsi. Turvallisuutta arvostavat ihmiset haluavat rahan tuoman turvallisuuden. He haluavat tietää, että he kestävät työpaikan menettämisen, terveyden menettämisen tai tulojen putoamisen. Turvahenkilön pitää varoa pelossa elämistä. Pelko voi estää antamasta rahaa muille, sijoittamasta tai jopa käyttämästä rahaa uusiin kenkiin.
Rahassa voi olla kyse myös asemasta, sillä se mittaa menestystä. Tällaisten henkilöiden rahamäärä vaikuttaa siihen, millaisessa kodissa he asuvat ja pystyvätkö he lähtemään unelmalomalle.
Kuinka rahan psykologia vaikuttaa päätöksiin?

Raha on vain suurennuslasi – se tekee sinusta enemmän sitä mitä jo olet. Jos olet ystävällinen ja antelias, olet vieläkin ystävällisempi ja anteliaampi rahan suhteen. Jos olet töykeä ja itsekeskeinen, olet vielä töykeämpi ja itsekeskeisempi rahan suhteen. Raha on yksinkertaisesti työkalu, ja sinä saat päättää, mitä sillä teet.
On satoja pieniä päätöksiä, joita teemme joka päivä edes huomaamattamme ja joihin rahan psykologia vaikuttaa. Voit vaikka arvostaa tunnetun brändin lompakkoa tai luksusautoa, ja löytää tavan perustella suuremman oston, jos se saa sinut tuntemaan olosi menestyneeksi.
Mukavissa asioissa ei ole mitään väärää jos niihin on varaa. Jos tiedät, että sinulla on tällainen taipumus, sinun on pidettävä menosi kurissa. Tai sitten keksittävä jokin keino kuinka rikastua. Muista, että omistamasi tavarat eivät määrittele sinua ihmisenä.
Oman tarinan muuttaminen
Rahaan liittyvien muutosten tekeminen on kovaa työtä, mutta sinä pystyt siihen. Se ei ole välttämättä helppoa, mutta hyvä uutinen on, että se on mahdollista ja voit aloittaa jo tänään.