Internet, Uutuudet

Millaista on rahankäyttö nykypäivänä?

rahankäyttö nykypäivänä

Rahankäyttö kuuluu olennaisesti ihmisten elämään. Rahaa on käytetty ihmiskunnassa jo historian alusta lähtien, joskin hyvin eri tavalla kuin nykyään. Nykypäivän teknologian kehitys on vaikuttanut omalta osaltaan rahankäyttöön. Yleisesti rahankäytön määrään taas on vaikuttanut maailman talouden muuttuminen.

Vaikka maksutavat ovat muuttuneet, myös rahankäyttö itsessään on muuttunut. Hinnat ovat viime vuosina nousseet runsaasti, joka on vaikuttanut osaltaan ihmisten rahankäytön määrään. Rahaa ei nykypäivänä käytetä niin matalalla kynnyksellä kuin aiemmin. Tämä näkyy esimerkiksi sähkön käytössä. Sähkön hinnan nousun myötä ihmiset ovat alkaneet aktiivisemmin sähkönsäästön toimenpiteisiin.

Tällä sivulla pohdimme rahankäytön muuttumista siihen, mitä se on nykypäivänä. Käteisen käyttö on vähentynyt merkittävästi ja tilalle on tullut useita tapoja maksaa joko mobiililaitteella tai netin kautta. Sähköiset maksutavat ovat yleisesti sekä helppoja että turvallisia.

Rahankäyttö on sähköistynyt

Fyysisen rahan käyttö on vähentynyt selvästi viimeisen vuosikymmenen aikana. Moni suosii maksutapahtumissa lähinnä kortteja niiden helppouden vuoksi. Viime vuosina myös mobiilimaksaminen on yleistynyt. Erilaisia mobiilimaksuvaihtoehtoja on kehitetty runsaasti älypuhelinten kehityksen myötä.

Maksutapahtumien sähköistyminen onkin tapahtunut viime vuosina melko nopeaan tahtiin. Verkkomaksaminen on monelle tuttua ja moni valitseekin verkkomaksun aina, kun mahdollista. Korttitietojen kaivaminen esiin nettiostosten yhteydessä ei enää ole se kätevin tapa hoitaa maksua netissä.

Sähköiset palvelut ja erilaisten laitteiden, varsinkin mobiililaitteiden, käyttö on yleistynyt. Tämä tarkoittaa, että ihmiset hoitavat suurimman osan asioistaan mieluiten juuri mobiililaitteiden kautta. Mobiililaitteille asennetaan sovelluksia kaikkiin käyttötarkoituksiin. Sovelluksia löytyykin niin shoppailuun kuin maksuihinkin.

Maksaminen mobiililaitteella tuo monenlaisia etuja

Mobiililaitteella maksaminen on helppo tapa hoitaa nettiostoksia, ruokaostoksia tai siirtää rahaa kaverille. Mobiilimaksaminen on lähes kaikille tuttua ja yhä useammalta löytyykin omasta puhelimesta jokin maksutapa eli laitteelle asennettu sovellus.

Mobiilimaksaminen ei ole vain nopeaa ja helppoa, vaan se tarjoaa samalla muitakin etuja. Kun maksu hoidetaan mobiililaitteen kautta, voi omia maksutapahtumia seurata mobiilisovelluksen kautta. Sovellukset näyttävät yleensä tiedot kaikista maksutapahtumista ja niiden summista.

Omien maksutapahtumien helppo seuraaminen mahdollistaa oman rahankäytön suunnittelun entistä paremmin. Esimerkiksi osa pankeista saattavat sovelluksissaan tai verkkopalveluissaan näyttää tilastoja siitä, mihin rahaa on käytetty esimerkiksi viimeisen kuukauden tai vuoden aikana. Näin asiakas näkee suoraan, onko rahaa mennyt liialti esimerkiksi herkkuihin ja näin asiaa on helpompi hallita. Rahankäytön hallinta on siis tärkeä työkalu myös elämänhallinnassa.

Mobiilimaksaminen voi olla erityisen hyödyksi myös silloin, kun muut maksuvälineet ovat jääneet kotiin. Yhä useampi ruokakauppa hyväksyy esimerkiksi MobilePaylla maksamisen, jolloin omaa pankkikorttia ei tarvitse olla mukana lainkaan. Mobiilimaksamisen suhteen kannattaa kuitenkin muistaa, että mikäli toimintahäiriöitä esiintyy, kannattaisi mukana olla muitakin vaihtoehtoja, kuten juuri mainitsemamme pankkikortti. Kuitenkin pääosin mobiilimaksutavat toimivat erinomaisesti ympäri Suomen.

Sähköinen rahankäyttö tuo turvallisuutta

Kun maksut hoidetaan sähköisesti, tuo tämä mukaan turvallisuutta. Teknologia kehittyy jatkuvasti ja samalla kehittyy myös erilaiset suojaus- ja turvallisuusmenetelmät. Maksajan tulee todentaa oma henkilöllisyys ja vahvistaa maksu. Näin vahvistetaan, että maksun suorittaa todellisuudessa oikea henkilö.

Sähköiset maksutapahtumat salataan yleensä ajan tasalla olevan SSL-protokollan mukaisesti. Näin kaikki tiedot pysyvät ehdottomasti salattuina. Näin asiakkaan tiedot eivät pysty vuotamaan kolmansille osapuolille.

Sähköisten maksutapahtumien yhteydessä on monesti käytössä jonkinlainen petostentorjuntajärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että tietokone analysoi maksutapahtumaa. Järjestelmä pystyy havaitsemaan petosyritykset.

Tietyt maksutavat ovat ansainneet paikkansa tunnetuimpien ja turvallisimpien maksutapojen joukossa. Nettimaksuissa Trustly on yksi suosituimmista. Myös pankki- ja luottokortteja käytetään aktiivisesti nettimaksuihin. Myös e-lompakot ovat suosiossa. Esimeriksi Neteller ja Skrill ovat tällaisia. PayPal on yksi maailman tunnetuimmista nettilompakoista ja se huomattaviin etuihin kuuluu, että asiakas voi käyttää sitä maksuun, vaikka PayPal-tilillä ei olisi rahaa. Tällöin maksu veloitetaan asiakkaan pankkitililtä, mutta maksu välittyy PayPalin kautta.

Maksunvälittäjä Trustlya suositaan sivustoilla, joilla on tärkeää saada tehdä maksut mahdollisimman nopeasti. Tällaisia sivustoja ovat esimerkiksi pelisivustot. Trustly kasinot -listaus on hyvä paikka etsiä itselle sopivinta pelisivustoa.

Rahankäyttö on nykypäivänä hyvin pitkälti sähköistä. Toki moni suosii edelleen käteistä eikä sitä olla kokonaan unohdettu, vaikka sähköiset maksutavat ovatkin monissa paikoissa suosituimpia. Käteisen etuna on ainakin se, että se toimii, vaikka sähköisiin järjestelmiin tulisikin vikaa.